Przywracanie ustawień fabrycznych w Samsungu - o czym trzeba pamiętać?

2015-05-19 15:02:30

Przywrócenie ustawień fabrycznych w smartfonie może być bardzo przydatne, ale powoduje też nieodwracalne konsekwencje. O czym trzeba pamiętać, przed wykonaniem tego procesu, jeśli posiadamy telefon marki Samsung?

Funkcja przywrócenia ustawień fabrycznych jest dostępna we wszystkich smartfonach, jednak w zależności od producenta wykonanie tego procesu może przebiegać nieco inaczej. W każdym przypadku identyczne będą jednak konsekwencje i korzyści płynące z dokonania backupu.

Co daje backup?

Przywrócenie ustawień fabrycznych sprawia, że nasz smartfon pozbywa się wszystkich danych, które zostały na nim zainstalowane podczas codziennego użytkowania. Backup usuwa aplikacje, pliki, ale też ustawienia systemu i wszelkich aplikacji, likwidując jednocześnie konta użytkowników. Podsumowując, prowadzi do przywrócenia systemu do stanu pierwotnego, w który nie ingerował żaden użytkownik.

Kiedy przywrócić ustawienia fabryczne?

Z możliwości przywrócenia ustawień fabrycznych warto skorzystać w kilku sytuacjach. Najpowszechniejszą z nich jest sprzedaż urządzenia i chęć usunięcia wszystkich danych i kont. Dzięki temu nowy użytkownik nie będzie miał dostępu do naszych danych i będzie mógł cieszyć się niejako nowym, czystym systemem.

Backup okazuje się przydatny również w sytuacji, gdy w wyniku manipulacji ustawieniami doprowadziliśmy do błędów, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie usunąć. Zdarza się też, że z backupu korzystają osoby, które mają dość powolnego działania systemu, wynikającego ze zbytniego przeciążenia pamięci różnego rodzaju danymi, które w rzeczywistości są dla nich zbędne.

Jak zrobić backup?

W przypadku urządzeń Samsunga przywrócenie ustawień fabrycznych wymaga wejścia w opcję Ustawienia i przejścia do zakładki Konta. Znajdziemy w niej opcję Backup i zerowanie. Po jej wybraniu należy wybrać zakładkę Ustawienia fabryczne, a następnie Resetuj urządzenie.

O czym należy pamiętać?

Backup jest procesem nieodwracalnym, co oznacza, że po jego wykonaniu nie będziemy już mogli odzyskać danych, które znajdowały się na urządzeniu, ale nie były związane z samym systemem i jego stanem pierwotnym. Utracimy więc zdjęcia, muzykę, filmy i inne dokumenty, a także dane kont, aplikacje i inne. Przed dokonaniem backupu należy więc skopiować niezbędne pliki na inne urządzenie, a nawet wykonać kopię zapasową systemu.

Arkadiusz Wojciechowski