Sposobów na oszczędzanie jest wiele. Część z nich można wdrożyć we własnej kuchni, podczas codziennego przygotowywania posiłków. Jak to zrobić? Wystarczy umiejętnie korzystać z piekarnika.
Jeśli chcemy oszczędzać energię elektryczną, to zwykle myślimy o wyłączaniu niepotrzebnie palącego się światła lub odłączaniu urządzeń od prądu, zamiast wykorzystywania typu stand-by. Nie dziwota, to właśnie te czynności kojarzą się nam z wydatkowaniem energii w pierwszej kolejności. Niestety taka inklinacja sprawia, że nie zwracamy uwagi na inne obszary, gdzie moglibyśmy poczynić oszczędności energetyczne. Jednym z takich obszarów jest zaś pieczenie.
Często nie dociera do nas, jak dużo energii wydatkujemy, piekąc ciasta lub przygotowując potrawy w piekarniku. Oczywiście taka konstatacja nie musi oznaczać od razu rezygnacji z pieczenia lub gotowania. Nie oto tu przecież chodzi. Idzie raczej o to, by nauczyć się piec z mniejszym użyciem energii.
Jest kilka rad, które pozwolą nam osiągnąć wymierne oszczędności podczas pieczenia. W pierwszym rzędzie trzeba starać się ograniczać otwieranie drzwi piekarnika. Im częściej je uchylamy, tym pieczenie jest mniej efektywne i przez to dłuższe. Kolejna sprawa to wyłączanie urządzenia na 5 bądź 10 minut przed końcem pieczenia. Dlaczego? Dlatego że potrawa nadal będzie się piec, mimo odłączenia źródła prądu, dzięki osiągniętej w środku piekarnika temperaturze.
Jeśli chcemy nabyć nowy piekarnik, to dobrze jest zwrócić uwagę na jego dodatkowe funkcje. Bardzo przydatną funkcjonalnością jest choćby termoobieg. Jest to opcja, która pozwala nam piec szybko i wydajnie, jednocześnie oszczędzając energię. Możemy dzięki temu rozwiązaniu zaoszczędzić nawet 20 proc. energii w porównaniu do tradycyjnych piekarników. W trosce o zużycie energii dobrze jest też zwrócić uwagę na funkcję czuwania. Jeśli piekarnik pozwala na jej wyłączenie, to świetnie. W innym wypadku niepotrzebnie marnujemy prąd.
Ostatnia kwestia, która pozwoli nam na oszczędności energetyczne, to czas pieczenia. Choć piekarniki mają zwykle tabele z czasem pieczenia, to najlepiej jest zaufać własnemu doświadczeniu. Czasami takie tabele nie zgadzają się z naszymi doświadczeniami, co sprawia, że przygotowywana potrawa jest pieczona zbyt długo.
Podsumowując, oszczędzać możemy nawet podczas pieczenia. Warto o nim pomyśleć i sprawić sobie prezent w postaci niższych rachunków za prąd.