Polityka prywatności Ubezpieczenia

Polityka prywatności

Spółka Comperia.pl S.A. ("Spółka"), wydawca serwisu Comperia.pl bardzo ceni sobie prywatność danych swoich Użytkowników.

Treści zawarte w serwisie w większości przypadków nie wymagają podawania przez Użytkownika danych osobowych, jednakże rejestracja danych osobowych (dane, o które zostaniesz poproszony to imię, nazwisko, email, numer telefonu, adres zamieszkania oraz numer PESEL) jest w każdej chwili możliwa i dobrowolna. Dane osobowe zebrane w formularzu rejestracyjnym są wykorzystywane wyłącznie przez Comperia.pl S.A. w związku obsługą Użytkownika i świadczeniem Usług przez Spółkę, a w szczególności do kontaktu mailowego oraz telefonicznego ze strony eksperta Comperia.pl oraz przesyłania newslettera Comperia.pl.

Comperia.pl S.A. nie sprzedaje, nie odstępuje i nie wypożycza innym podmiotom i instytucjom danych osobowych swoich Użytkowników. Odstępstwo od tej reguły może nastąpić wyłącznie za wyraźną zgodą lub na prośbę Użytkownika.

Kontakt z ekspertem Comperia.pl

Wybór opcji: kontakt z ekspertem Comperia wymaga obligatoryjnie rejestracji danych osobowych (wymienionych powyżej) w celu umożliwienia efektywnego świadczenia usług przez Spółkę na rzecz Użytkownika. Informacje z formularza kontaktowego wykorzystywane będą do nawiązywania kontaktu z Użytkownikiem. Zarówno te, jak i wszelkie inne informacje przetwarzane i przechowywane są przez Spółkę z zachowaniem należytych norm bezpieczeństwa i poufności oraz zgodnie z przepisami polskiego prawa.

Serwis Comperia.pl umożliwia modyfikację (w sekcji Edytuj Profil) lub całkowite usunięcie swoich danych osobowych z bazy danych (w celu kontaktu w sprawie całkowitego usunięcia danych udostępniamy adres: biuro@comperia.pl). 

Newsletter Comperia.pl

W formularzu rejestracyjnym Spółka prosi o wyrażenie zgody na wysyłanie na podany przez Ciebie adres mailowy Newslettera Comperia.pl (wyrażenie zgody jest dobrowolne i nie wpływa na efektywność świadczenia innych usług przez Spółkę). Newsletter Comperia.pl można również zamówić oddzielnie w zakładce newsletter.

Newsletter Comperia.pl to zestaw najnowszych danych, porad, komentarzy związanych z tematyką kredytów hipotecznych, gotówkowych, samochodowych, funduszy inwestycyjnych, kart kredytowych i innych produktów finansowych. Mogą to być również informacje marketingowe od naszych Partnerów w zakresie oferowanych przez nich produktów. Rezygnacja z otrzymywania powyższych materiałów jest w każdej chwili możliwa w edycji profilu Użytkownika na stronie WWW.

Cookies (ciasteczka) i szyfrowanie informacji

Podczas wypełniania wniosków rejestracyjnych zostaje otwarty specjalny kanał, szyfrowany technologią SSL, którego podsłuch jest niemożliwy. Za jakość połączenia kanału SSL odpowiada jego operator.

Innym sposobem zbierania przez Comperia.pl informacji o użytkownikach jest stosowanie "cookies" (tzw. ciasteczka), czyli plików, zawierających dane informatyczne, w postaci plików tekstowych, które serwer zapisuje na urządzeniu końcowym użytkownika danego Serwisu internetowego, tak by odczytać je ponownie przy każdorazowym połączeniu się z Serwisem, z tego urządzenia końcowego.

Zgodnie z art. 173 ust. 1 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800) informujemy, iż podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika pliki cookies jest Comperia.pl. Przedmiotowe działanie odbywa się zgodzie z odpowiednimi przepisami prawa, w szczególności z ustawą Prawo telekomunikacyjne, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz ustawą o ochronie danych osobowych.

Pliki cookies są ustawiane przy "wejściu" i "wyjściu" z Serwisu, nie są wykorzystywane do identyfikacji czy ustalania tożsamości poszczególnych użytkowników. Co ważne, pliki cookies nie niszczą systemu na danym urządzeniu końcowym, ani nie wpływają na sposób działania urządzenia końcowego. Pliki cookies nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniach końcowych użytkowników oraz nie mają żadnego wpływu na działanie oprogramowania zainstalowanego na tych urządzeniach.

Pliki cookies mogą być wykorzystywane w celu:

  1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  2. udoskonalenia Serwisu, poprzez maksymalną indywidualizację treści wyświetlanych dla danego użytkownika serwisu;
  3. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  4. utrzymania sesji użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  5. w celu zoptymalizowania oferty reklamowej i marketingowej dla danego użytkownika Serwisu, zarówno przez Comperia.pl jak i innych reklamodawców, a także partnerów biznesowych Comperia.pl.


W ramach Serwisów stosowane są trzy zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”, „stałe” oraz „zewnętrzne”.

  • Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia Serwisu lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej) i służą do obsługi usług wymagających uwierzytelniania w ramach danego Serwisu.
  • „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika i służą do zapamiętania wybranych przez użytkownika Serwisu ustawień i personalizacji interfejsu użytkownika.
  • „Zewnętrzne” pliki cookies (tzw. third parties cookies) umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania z Serwisów oraz dostarczanie użytkownikom treści reklamowych, optymalnie dostosowanych do zainteresowań poszczególnych użytkowników.


Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.


Zarządzanie plikami cookies:

Dostępne przeglądarki internetowe w ustawieniach początkowych akceptują pliki cookies. Każdy użytkownik może jednak sprzeciwić się umieszczaniu plików cookies na jego urządzeniu końcowym. Co do zasady, by zmienić te ustawienia, należy skorzystać z opcji wyłączenia mechanizmu plików cookies w danej przeglądarce internetowej, zarówno na komputerach, smartfonach, jak i innych urządzeniach. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Warto jednak wspomnieć, że usunięcie plików cookies może doprowadzić do utraty możliwości korzystania z istotnych funkcjonalności Serwisu.

Więcej informacji na temat cookies dostępnych jest pod adresem http://www.aboutcookies.org/ oraz http://wszystkoociasteczkach.pl.

Narzędzia mierzące ruch

W celu poprawy funkcjonowania Serwisów należących do Comperia.pl S.A. oraz dla ułatwienia kontaktu z Użytkownikami na naszych stronach wykorzystywane są kody liczące Google Analytics, które w powiązaniu z ciasteczkami mają na celu badanie ruchu na stronach oraz wsparcie emisji reklam, w tym reklam wyświetlanych przez dostawców zewnętrznych. Do głównych zadań wymienionych narzędzi należą: badanie ruchu na stronach, raportowanie emisji reklam, wsparcie emisji reklam (w tym remarketingowych), integracja z DoubleClick Campaign Manager. Pamiętać jednak należy, że dostawcy zewnętrzni mogą korzystać również z własnych kodów mierzących.

Użytkownicy w każdej chwili mogą zrezygnować z usług Google Analytics dla reklam displayowych i dostosowania reklam w sieci reklamowej Google za pomocą Ustawień reklam [https://www.google.com/settings/u/0/ads]. Dodatkowo użytkownicy mogą skorzystać z narzędzi blokujących dostęp Google Analytics. Dostęp do takich narządzi można uzyskać tutaj [https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/].

Prawa autorskie

Wyszukiwarka kredytowa, wygenerowane za jej pomocą informacje dotyczące ofert banków oraz inne materiały dostępne w Serwisie, w szczególności wszelkie materiały pisemne, zdjęcia, grafika, układ witryny WWW, znaki towarowe, handlowe i firmowe korzystają na ogólnych zasadach z ochrony udzielanej przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa, w szczególności prawa własności intelektualnej. Zakazane jest ich kopiowanie, publikacja, zapisywanie na dyskach, wysyłanie, emisja, transmisja lub udostępnianie osobom trzecim w inny sposób, bez uzyskania uprzedniej zgody Spółki.

Postanowienia końcowe

Comperia.pl S.A. zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności serwisu Comperia.pl. Jakiekolwiek wprowadzane zmiany nie wpływają na podstawową zasadę: Comperia.pl S.A. nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych personalnych czy adresowych klientów / użytkowników serwisu Comperia.pl