Płyta indukcyjna, ceramiczna czy żeliwna? Urządzamy energooszczędną kuchnię

2014-09-23 15:07:17

Urządzenie nowej kuchni nie jest prostym zadaniem. Wymarzona kuchnia według wielu osób powinna być: ładna, przestronna i funkcjonalna. My zwracamy uwagę na jeszcze jeden element - powinna być energooszczędna. By to osiągnąć, warto rozważyć montaż płyty elektrycznej. Tylko którą z nich wybrać: indukcyjną, ceramiczną czy żeliwną?

Na rynku artykułów gospodarstwa domowego istnieje ogromny wybór różnego rodzajów sprzętu AGD. Jednym z kluczowych elementów nowoczesnego kuchennego wnętrza jest elektryczna płyta kuchenna. Tylko, czy warto się na nią decydować, czy może lepiej urządzić kuchnię w stylu mniej… kosztownym?

Obecnie na rynku dostępne są kuchenne płyty elektryczne i gazowe. Wśród tych pierwszych możemy wyróżnić 3 rodzaje urządzeń:

  • płyty indukcyjne,

  • płyty ceramiczne,

  • płyty żeliwne.

Płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularne nie tylko ze względu na minimalistyczny wygląd, ale również przez swoją efektywność. Porównując z pozostałymi płytami elektrycznymi (ceramiczną i żeliwną), sprawność płyty indukcyjnej wynosi aż 90 proc. Przekłada się to w dużej mierze na krótszy czas gotowania i na mniejszy pobór prądu. 

Zakup płyty indukcyjnej jest najoszczędniejszą opcją, biorąc pod uwagę zużycie energii i stan rachunków za prąd. Jednak decydując się na taki wybór, należy pamiętać, że samo posiadanie płyty indukcyjnej nie zagwarantuje sprawności jej funkcjonowania. Wraz z płytą indukcyjną należy wyposażyć kuchnię w specjalne garnki żeliwne, które zapewnią maksymalne wykorzystanie energii przy gotowaniu. Zakup wyposażenia wielu klientów może odstraszać, ponieważ stwarza dodatkowe koszty, jednak dobór odpowiednich garnków do płyt kuchennych jest bardzo ważny. Naczynia te powinny posiadać płaski spód, dzięki któremu zużyjemy aż o 50 proc. energii mniej. Dodatkowo wielkość garnka ma bardzo duże znaczenie, ponieważ jego średnica nie powinna być ani większa, ani mniejsza od średnicy pola grzania. Takie proste triki pozwalają zaoszczędzić aż 60 proc. energii w naszych kuchniach.

Osoby, dla których płyty indukcyjne nie są najlepszym wyborem, mogą zdecydować się na płyty ceramiczne, których sprawność wynosi do 60 proc. Zaletą płyt ceramicznych jest przede wszystkim możliwość używania różnych typów garnków, co ogranicza dodatkowe koszty. Płyty ceramiczne posiadają funkcje zmiennych typów grzania oraz funkcje rozpoznawania średnicy garnka. Przydatnym elementem płyt ceramicznych jest wskaźnik wykorzystania ciepła resztkowego.

Najmniejszą sprawność wśród płyt elektrycznych wykazują płyty żeliwne – zaledwie do 55 proc.

Podsumowując, jeśli chcemy mieć energooszczędną kuchnię, to najlepiej postawić na płyty indukcyjne oraz odpowiednie garnki, które pozwoliłyby maksymalnie wykorzystać zalety energooszczędnych kuchenek.

Magdalena Wójtowicz

Słownik finansowy
Kalkulatory

Szukasz kredytu gotówkowego? Chcesz zaoszczędzić? A może nowa inwestycja się kroi? Z nami wszystko przekalkulujesz!

Sprawdzam