• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat1 osoba obserwuje ten temat

Napiwek przy płatności kartą

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najstarszej wypowiedzi
od najnowszej wypowiedzi
✓  od najstarszej wypowiedzi
Ekspert Comperia.pl

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 71 razy

Wyślij wiadomość

15.6.2015 13:37
Jesteśmy w restauracji. Chcemy wynagrodzić kelnera za jakość obsługi. Jak to zrobić jeśli nie mamy przy sobie gotówki? Otóż jest to możliwe. Jak? O tym tutaj.
Cytuj
Marzena Kazbieruk
Ekspert Comperia.pl
Edek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

15.6.2015 14:33
Problem polega na tym, ze wiekszosc kelnerow nie bedzie bralo takich napiwków, nabite na kase idzie do kieszeni właściciela
Cytuj
Robert Sierant

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

15.6.2015 16:54
a właściciel albo się podzieli albo nie...

napiwek lepiej dawać w gotówce
Cytuj
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
carlos

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

15.6.2015 18:03
Na zachodzie to normalne, że napiwki są dla kelnerów, choć pewnie i tam zdarzają się nadużycia ze strony pracodawców. Nie ma jednak co przeżywać, bo wraz ze wzrostem częstotliwości takich zachowań wzrośnie też świadomość.
Z tego, co rozumiem, to tę kwotę napiwku wpisujemy w terminalu, tak? Czy na jakiejś kartce?
I jeszcze jedna kwestia, czy jak idę do restauracji i zamawiam posiłek np. za 30 złotych, to wypada zostawić 3 złote napiwku? Niby 10%, no ale jakoś tak licho...
Cytuj
Tomasz Paryz

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

15.6.2015 18:39
carlos napisał
I jeszcze jedna kwestia, czy jak idę do restauracji i zamawiam posiłek np. za 30 złotych, to wypada zostawić 3 złote napiwku? Niby 10%, no ale jakoś tak licho...


W Polsce nie ma wymogu płacenia napiwku i jest to Twoja decyzja czy zostawisz kelnerowi 3, 100 zł czy też nic. Możesz go/ją wynagrodzić za dobrą pracę lub nie.
Cytuj
Robert Sierant

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

16.6.2015 8:53
czasem w menu masz info (nawet w Polsce), że doliczana jest opłata za obsługę w wysokości ileś procent
Cytuj
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
Tomasz Paryz

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.6.2015 11:15
Robert Sierant napisał
czasem w menu masz info (nawet w Polsce), że doliczana jest opłata za obsługę w wysokości ileś procent


To prawda, na szczęście nie ma zbyt wielu takich miejsc w Polsce i to klient może zdecydować o dodatkowym wynagrodzeniu obsługi.
Cytuj
Janek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.6.2015 12:23
Tomasz Paryz napisał
Robert Sierant napisał
czasem w menu masz info (nawet w Polsce), że doliczana jest opłata za obsługę w wysokości ileś procent


To prawda, na szczęście nie ma zbyt wielu takich miejsc w Polsce i to klient może zdecydować o dodatkowym wynagrodzeniu obsługi.
Ale ze to jest opłata obligatoryjna? no bez przesady. Napiwek można wreczyc. Na pewno nie trzeba. Ja jak mam gotowke i jestem zadowlony to daje, ale z napiwkami karta nie bawiłbym się raczej. Chociaz moze to i dobry pomysł. Jakos nie mialem swiadomosci, ze mozna tak zrobic.
Cytuj
Robert Sierant

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

16.6.2015 14:50
jeżeli taka opłata (a nie napiwek) jest ujęta w menu to jest obligatoryjna i z automatu doliczana do rachunku
Cytuj
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
Gość

Niezarejestrowani

17.6.2015 9:33
Robert Sierant napisał
jeżeli taka opłata (a nie napiwek) jest ujęta w menu to jest obligatoryjna i z automatu doliczana do rachunku
To akurat jest głupie rozwiązanie. Napiwek jest "dla chętnych", doliczanie go do cennika to oszukiwanie klienta. Restauracja i tak nalicza przeciez marze.
Cytuj
Odpowiedź